Brev fra Jørge Jensen

Jørge Jensen var en soldat som senere ble mannskap på S/S Cambodia.
Her er hans brev sendt hjem i årene før han forliser med S/S Cambodia 15 februar 1910
Disse har jeg mottatt av Trygve Guttesen i Danmark.

S/S CAMBODIA
Hovedvagten Mandag den 12 Juli 1902
Kære Forældre og Søskende 
Nu vil jeg tage til Pennen og skrive lidt til jer,og lade jer vid at jeg har det godt paa Vagten,dette er anden gang jeg er paa Vagt ved Kastellet, jeg staar ved Norges Porten idag der er nok at passe paa,men det er ellers ikke andet end grin altsammen,det syntes jeg da.
Moster Karen er rejst paa Landet idenne tid.Jeg var henne hos Morbroder Hans i Søndags, og vi lejede en baad ved Gammel Holm og sejlede helt ud i Kallebodstrand, der var vi saa i bad fra Jollen af,saa svømmede vi saa langt ud saa vi kunde se helt ned paa Bunden af Havet.
Jeg fik Visit af Broder Niels og Lars Larsen`s Niels i Aftes ligesom jeg var kommet hjem fra Landet saa spadserede vi lidt ud i Byen og til slut var vi nede i det Gloende Røvhul og fik en taar Øl saa gik vi op og hilsede paa Hans Peder, men saa skulle jeg jo hjem paa mit Forbedringshus igen.
Vi har ellers nogle slemme Marsture nu, men vi har ogsaa megen Frihid, for nu er vi jo snart gamle Sladater Vi skal vistnok til Næstved til Manøvre,det bliver Løjer.Nu er jeg snart 19 Aar,(24 Juli Red.) det er en høj Alder paa en Spædekalv. Jeg venter snart brev fra Emil og Lars jeg syntes ellers i er noget sparsomme med at skrive, men i har vel ikke noget blæk.
Hils dem allesammen derhjemme
Hile Rapset
Jeg har ikke mere at male om Foreløbig
Jeg skal ogsaa tjære lidt til
Valborg.
Jørgen 


Østrupgaard Ikke dateret
Kære Forældre og Søskende
Gud hvor er det et dejligt liv dette her,vi traver landet rundt fryser sulter og lider saa meget ondt saa det er mig aldeles umuligt at beskrive det,de første 3 dage var vi ude ved rungsted og Hørsholm Skove kravlede over bjærge og svævede over dale,soppede i Dynd til op over Navlen i en uendelighed over moser og enge,brød gennem krat og skov lig de vilde elefanter der bliver forfulgt af Skrogmennesker, det var ikke alene om dagen vi blev pinte men om natten havde vi en nydelig klapjagt ned ad Strandvejen til megen glæde for de af beboerne der i egnen som sætter pris paa at sove, saa marserede vi fra Jægersborg Dyrehave igennem København og ud til Kastrup paa Amager hvor vi saa laa i kvarter hos forskellige gode mennesker som serverede for os efter bedste evne med Æggekage og Grøntsager efter en længere- (????)
jeg var saa en tur i København i Søndags og saa til Faster og Nielsen og fik mig et par pund smør og ost,Store Niels er kommen til København og bo han har to Piger nu han bor i samme Nummer som moster maren i Amagergade no.14 stuen, og vi ligger nu i kvarter i Østrup men det er et meget sløjt Kvarter vi er 85 mand her og vi skal vist ligge her en halv snes dage saa nu haaber jeg nok i skriver til mig med det samme Lars ogsaa send mig Nielses Breve hvis i faar nogen fra ham og hils Anna.
Jeg er ikke blevet kok begrundet paa at der ikke bliver brugt nogle ved Kompagniet, her er en skrækkelig masse syge og (???)-fulde nogle har ondt i maven andre har ikke ondt i maven o.s.v. mine ben klarer marsturene ubeskriveligt godt, men jeg har jo ogsaa altid haft en lang skolevej som barn det skulle man nu ikke tro det kunne have nogen indflydelse paa skaglerne 10 Aar senere.

En Kjærlig Hilsen
fra Eders Søn og Broder
Jørgen
Skriv til-Menig 534 Jensen 23 Batt.3 Comp.
Østrupgaard pr.Viksø
Sjælland


S/S CAMBODIA